Tillbaka till stan (och lite annat smått och gott)!

Ja nu är det dags! Om en vecka är jag tillbaka i Stockholm och tillbaka till uppfödningen igen. Har haft med mig Cassidy, Nala, O'Boy och Snövit ner här på Öland dessa 5 månader, och importerna är uppe i sthlm hos min delägare och syster. Det har varit alldeles underbart att bo här på landet och jag har lärt mig otroligt mycket hos veterinären Ingrid, och mycket om livet och att leva av resten av familjen. Så detta tar jag med mig upp till Stockholm igen!

Får även vecka 51 ner både Milky och Joanne från skellefteå, så härligt härligt att snart vara på G igen! :) Ska bli så kul att se mina små söta fluffbollar. Har stora förväntningar på de båda två.

Har också fått lite planer i huvudet på att sälja min dvv havana rex, importhona Dosa, då jag egentligen vill göra plats för en till fin teddyhona. Hade egentligen tänkt vänta tills jag tagit en kull på henne, men det beror självklart på om jag får tag i en teddyhona som matchar vad jag söker eller inte.

Sedan kommer det från Granlunda och Karin en grabb vid namn Athos upp till mig. Eftersom hon själv inte har någon hona som passar till honom, var hon så snäll och hörde av sig och tyckte att jag skulle ha bättre användning för honom.

Och sist ska det beräknas, planeras, skissas och börja bygga på ytterligare 4 fack för teddysarna :)

Kort och gott lite sammanfattning över vad som händer på Tussilagons för tillfället :)

/Louise

Lyktans Geisha

Superfin hona som jag "av en slump" surfade in och hittade! Hon kommer verkligen att vara till stor nytt för Dvärgteddy-aveln! Inget synligt wiener, bra päls, vacker... Eller hur? Stort tack till Eva på Prästkragens!
Nu gäller det att matcha henne med kortörade och små rackare =).
/Lina


Ska det göras, så ska det göras ordentligt...

För att få ner storleken och få in bättre kropp och presentations på dvärgteddy så ska jag para mot en normalhårig hermelin (fuchsarna har dåliga kroppar de också). Och varför inte ta den bästa?

Någon gång till sommaren ska min Rönngårdens Rummy 95,5p (mkt högt för er som inte ställer ut) få träffa en enfärgad, ickewiener dvärgteddy... Det finns 25% chans att hon bär på fuchs, så det är 12,5% chans att kidsen blir det också. Annars så blir det svarta, enkelmanade små fulingar.

Någon som är intresserad av en unge?

     ?

Fredag


Teddy och åter teddy från Holland


Ett litet charmtroll som helst av allt gärna hade blitt kliad mest hela dagen!


Några små teddydvärgar som var alldeles bedårande :)

Teddyflock


Såhär allvarliga miner blir det när ett gäng teddyfantaste sammlas för att sortera upp kaninerna efter Holland-resan. Mycket att fixa med kaninpassen, att förklara vad uppfödarna visat oss i passen, som skulle visas vidare för de som vi hjälpt ta hem fluffbollar åt :) Men desto gladare miner blev det sedan när vi alla insett vilka fina kaniner vi lyckats få med oss hem! :)

/Louise

Stora håriga tassavtryck!



Ja ni! Många mail kommer in om tankar och åsikter, men tänk på att det faktiskt finns en fuktion även här på bloggen där det går att kommentera ;) Så kommentera på ,och kanske upptäcker ni att ni hittar andra som tycker och tänkter precis som ni? :)

/Louise

O'Boy



Kände att det faktiskt var på tiden att O'Boys snygga nuna skulle dyka upp här på bloggen med :) Ska försöka hålla er uppdaterade med hur allt går med kaninerna här hemma med, både de nya importerna och de "äldre" som bor här hemma så klart ;)

Holland

      

Här ovan är Liza van dijk i Holland när vi hämtade hem så många som 29 kaniner från Holland i slutet av oktober. På bilden håller hon i en liten dvärgteddy-grabb som Ewa på Färjbacka teddyvädurar fick hem genom oss :) Mer bilder kommer så fort jag varit duktig nog att ladda upp dem :)

/Louise

Ja välkomna helt enkelt!

De senaste dagarna har det bara rasat in intresseanmälningar från teddyentusiaster ifrån hela Sverige! Så otroligt kul! Så då kände jag att det var dags att välkomna alla ni underbara teddyälskare till den klubben som passar er allra bäst ;) Jag hoppas att ni ska trivas! Men med vårt gemensamma brinnande intresse och fantastiska kaniner är vi inte annat än ett härligt gäng, så trevligare än så här kan det knappast bli! :)

/Louise

Holländartecknat eller Wienertecknat?

Så oerhört förvirrande! Ibland är det fel att säga holländare, ibland är det rätt. I Teddyklubbens register finns Buddy med som holländartecknad. Varför, undrar en hel del. För det första, så har Buddy bruna ögon. Ingen aning varför hans föregående ägare har sagt annars men dom är definitivt bruna....

Vidare:

1. I registret får alla med godkända färger vara med, även om de kan vara wienerbärare.

2. Wieneranlag behöver inte synas. Du vet att din kanin bär på wiener om den någon gång har gett en helvit blåögd kanin, men om den inte har gjort det kan du omöjligt veta. Wiener är dominant, och det innebär att det endast behöver komma anlag från ena föräldern för att ungen ska bli det. I dubbel uppsättning (xx) blir det en vit blåögd, och det måste komma från båda föräldrarna.

3. Holländaranlaget och wieneranlaget "ligger nära varandra". Wieneranlaget kan "adoptera" modifierande geners egenskaper från holländarna och blir väldigt lika. Dessutom, så är det vanligt att folk misstar wienerteckning för holländarteckning och blandar dessa två. DET ÄR VANLIGT ATT FOLK BLANDAR ÄKTA HOLLÄNDARE MED WIENER. Med detta menar jag, att i de linjer som ger wiener som väldigt mkt liknar holländare, så är det troligt att det ligger holländare. Det är dock omöjligt att veta om det är äkta holländare eller både wiener och holländare eller bara wiener, utan att testpara.

4. Har du en holländartecknad kanin (utseendemässigt) som i flera kullar med en vitblåögd inte ger en vitblågöd - då är det nog en holländare genetiskt också. Buddy har inte blivit testparad på detta sätt, men alla kaniner i registret ges "the benefit of the doubt" - de blir inte "utslängda" föränn de är bevisat wienertecknade.

5. En brokad kanin får inte heller vara med i registret. Sen när blev brokad en godkänd teckning? En mantel får däremot vara med.

6. Några ord på vägen, fancy ord: Fenotypiskt = utseendemässigt. Genotypisk = genmässigt.

Bilden till vänster: Dvärteddy (c) Lina Rönnbäck. Bilden till höger, holländsk kanin (c) Martina Haijlen.


Buddy

En liten bild på min lilla Buddsan...
(Flevo-Teddys Buddy)

Joanne

Ja då är det bestämt! Frammåt jul kommer en liten dam vid namn Joanne hem till mig från Skellefteå. En dam som jag hoppas inte bär på wiener. Och utsikterna är goda, då hon inte gett det minsta wiener tillsammans med blåögd wienergrabb.

Jag tackar verkligen Theresa på pysselgården som är så otroligt snäll och säljer denna vackra dam till mig, längtar otroligt mycket tills jag får se henne på riktigt! Hon verkar så go och snäll, och för att inte tala på vilket material till aveln om hon inte är wiener! :)

Länk till bilder på min lilla dam ligger här:
---> http://www.pysselgardenskaniner.se/hem/?page_id=61

/Louise

Hur avlar man bort wiener-anlaget?

Som en del vid det här laget är medvetna om, så förespråkar Teddyklubben en avel utan wienerteckning. Wienerteckning är ett mellanled i vit-blåögd avel, och är man fascinerad av holländar-teckningen så bör den avlas in från rasen Holländsk kanin.

Men hur går man tillväga, när man ska avla bort wiener? Dessa jobbiga vita fläckar som dyker upp och gör en kanin icke-utställningsbar.... I alla de godkända raserna finns det såpass mycket material att alla djur som har vita fläckar kan tas ur avel. Så är inte fallet med Teddy, varken Dvärgteddy eller Teddyvädur, oavsett om du befinner dig i Sverige eller utomlands.

Vi måste alltså jobba med "förorenat" material. Hur gör man då för att skapa en wienerfri linje? Låt oss säga att vi har ett riktigt dåligt läge, där vi bara har wienertecknade att jobba med. En wienertecknad har ett enkelt anlag för vit-blåögd-genen x. En wienertecknad har alltså koden Xx, och är därmed en heterozygot (hetero=olika).

Steg 1.
Om vi parar en wienertecknad och en wienertecknad, så ser det ut som följer:
Xx * Xx = (Xx)^2 = XX + Xx + xX + xx (ni som kommer ihåg lite matematik känner säkert igen detta).
Översatt till "svenska", så blir 1/4 av avkommorna wienerfria. 1/2 blir wienertecknade, och 1/4 blir vitblåögda. Teoretiskt sett. I en kull på fyra ungar så finns ingen garanti för att teorin ska stämma, det gör den först på ett mycket större antal ungar. Först vid 30 ungar börjar man se mönstret.

Men, tillbaka till resultatet. I en kull mellan två wienertecknade, så blir en fjärdedel helt wienerfria! 25% är inte dåligt!
Hur fortsätter man med de kullar man tar då?

Steg 2. Ta bort alla homozygoter (homo=lika), som garanterat endast avlar wiener. Det vill säga, vita blåögda får absolut inte användas i avlen för att skapa en wienerfri linje.

Steg 3. Beroende på hur många kaniner du nu har tillgängliga, så kanske du behöver utavla mot wienertecknat igen. Använd i första hand de utan synlig wienerteckning, då är det bara 50% chans att ungarna får wieneranlag (annars blir det ju 75% om man räknar med de vita blåögda). När du har tillräckligt många djur som inte har synlig wienerteckning (beroende på hur hårt du vill inavla), så tar du även alla med synlig wienerteckning ur avel.

Steg 4. Använd endast de "rena" djuren. Det är möjligt att de bär på wiener utan att det syns, men om man verkligen hela tiden plockar bort wiener och vitblåögd så kan man på 3 generationer (statistiskt sett) skapa en ren linje.


Det var ju inte så svårt, eller hur =). Where there is a will, there is a way!


Candy: Användbar, trots allt...
Cecilia Eklunds kanin Candy

Vårträff i vår vackra storstad

I vår är det äntligen dags för den första teddyträffen! Alla teddysar från alla håll och kanter i vårat avlånga land är välkomna och ha det trevligt och bara umgås, skratta och prata om det vi alla älskar, teddy helt enkelt!

Vi vill vara ute i god tid med planeringen, för att vi ska ha det så kul som möjligt tillsammns, så därför skrivs denna förberedelse för träffen ut.

Vår tanke var att denna träff då ska äga rum i Stockholm, mer exakt plats kommer när vi vet hur "gröna" grönområdena är då så att säga. Grillning är det som gäller till lunch, men självklart få alla ta med sig vad de själva känner för att äta :)

Aktiviteter så som tips-runda, hoppträning och tävling, kaninregistrering, och klubbutställning kommer att ta plats.

Vad utställningarna betträffar kommer kaninerna bli bedömda i klasserna:
- SA (Standardiserade djur, vuxna)
- SB (Standardiserade djur, ungdjur (4-7mån) )
- PA (Projektdjur, vuxna )
- PB ( Projektdjur, ungdjur )

Ett standardiserat djur följer standarden (se www.ericas.se/teddy).
Definitionen av projektdjur:
1. Har teddypäls
2. Uppfyller en eller flera av följande:
                      a. Rätt pälslängd
                      b. Standardiserad färg
                      c. Rätt vikt
                      d. Rätt öronlängd
(uppfyller de alla ovanstående ska de ställas som standardjur)

/Louise

Är det ok att döpa om en import?

Jag har just "blivit med teddy". En beige otter Dvärgteddy-hona och en japantecknad/"holländar-wienertecknad-bruna ögon" hane. Men namnen....
De är från Tyskland och Holland. Here goes:

Plüschi vom Hoppelland
&
Flevo-Teddys Buddy

Dom är ju horribla! Inte kan dom väl få heta det? Men är det moraliskt rätt att döpa om dom?

/Lina

Ett steg frammåt

Helgen den 31 oktober- 2 november bar det av till Holland för att hämta hem mina tingade rexvädurar från Holland. Vi åkte sent på fredagen för att kunna vara där hyffsat tidigt på lördag morgon. Allt gick bra, men kaninhållningen i Holland skiljer sig på många sätt från hur man har kaniner i Sverige. Bland annat användes inget hö, utan enbart pellets. Vilket vi i Sverige förespråkar helt tvärt om. Vi menar på att det är ett bra hö som är det viktigaste.

Men vilket fall som helst. Kaninerna är hämtade och just nu känner jag mig både nervös och förväntansfull (och även lite smått skräckslagen). Vilket jag tror de flesta känner sig när de hämtat hem kaniner från utlandet. Man är rädd att de ska vara sjuka, även om det finns lika mycket sjukdomar där som här. Sen är man nyfiken på vad det är för personligheter man fått hem, och om de är så som uppfödaren beskrivit dem. Sen till slut självklart förväntansfull över om de kommer lyckas tillföra det till aveln man laggt ner möda på att försöka få in.

Min egentligen enda tanke med rexvädurarna är att para in dem på teddyvädurarna. På grund av två orsaker. Det ena är (kanske rätt självklart) för att få bort wiener, och rexvädur har visat sig vara bra att para in utan att förstöra pälsanlaget, utan istället förbättra kvalitén på pälsen. Den andra anledningen är att jag vill förbättra kropparna på teddyvädurarna. Många hanar har otroligt fina huvuden, men honorna däremot tycker jag ofta tenderar till att vara snipiga och avlånga. Även kropparna är ofta långa och något för "låga" för min smak. Jag vill få dem mer kompakta, men samtidigt något mer högresta.

Nu kanske jag inte får in allt av detta, eller ens hälften av det i mina teddysar. Men får jag in bara något av det är jag mer än nöjd! :)

/Louise

Att vara eller inte vara...

Senaste tiden har jag fått många frågor och funderingar av folk som avlar på Teddy när det gäller vilken sida man ska stå på. Att det är ett så svårt val om man ska stödja aveln för wiener eller mot wiener.

Det jag då vill poängtera är att det inte är ett val som behöver göras. Man behöver inte ställa sig på varken den ena eller den andra sidan. Föder man exempelvis upp wienertecknade teddysar, men har en hona eller hane hemma som man vet eller misstänker kan tänkas vara wiener. Då kan man hjälpa till och påverka stort genom att antingen låna ut sin kanin till de som behöver få in nytt blod, eller registrera den så att den hamnar i Teddyregistret.

Man kanske då kan tycka att "vad spelar det för roll om man registrerar sin kanin i registret men ändå tänker använda den inom wieneraveln?". Då ska jag nämna några exempel på varför det kan hjälpa.

- Det kan inspirera andra till att avla för arbetsstandarden
- Det är kul för andra som har avkomma eller släktband att se vilken vacker kanin som deras kanin har släktband med
- Det visar folk hur teddysarna ska se ut och vad vi strävar efter
- Det lär folk hur teddysar i korrekt färg och teckning ser ut när de hamnat i målet av arbetsstandarden.
etc etc.

För att inte tala om hur mycket det kan hjälpa att låna ut sina honor och hanar. Det finns sådan brist idag av teddysar utan wiener (i världen!), att man skulle behöva inavla kraftigt i generation efter generation om man inte utavlade mot wienertecknade djur.

Så tänk inte att det är ett val mellan två sidor, utan tänk att man kan stå på ena sidan och ändå hjälpa till på den andra =)! /Louise

RSS 2.0