Holländartecknat eller Wienertecknat?

Så oerhört förvirrande! Ibland är det fel att säga holländare, ibland är det rätt. I Teddyklubbens register finns Buddy med som holländartecknad. Varför, undrar en hel del. För det första, så har Buddy bruna ögon. Ingen aning varför hans föregående ägare har sagt annars men dom är definitivt bruna....

Vidare:

1. I registret får alla med godkända färger vara med, även om de kan vara wienerbärare.

2. Wieneranlag behöver inte synas. Du vet att din kanin bär på wiener om den någon gång har gett en helvit blåögd kanin, men om den inte har gjort det kan du omöjligt veta. Wiener är dominant, och det innebär att det endast behöver komma anlag från ena föräldern för att ungen ska bli det. I dubbel uppsättning (xx) blir det en vit blåögd, och det måste komma från båda föräldrarna.

3. Holländaranlaget och wieneranlaget "ligger nära varandra". Wieneranlaget kan "adoptera" modifierande geners egenskaper från holländarna och blir väldigt lika. Dessutom, så är det vanligt att folk misstar wienerteckning för holländarteckning och blandar dessa två. DET ÄR VANLIGT ATT FOLK BLANDAR ÄKTA HOLLÄNDARE MED WIENER. Med detta menar jag, att i de linjer som ger wiener som väldigt mkt liknar holländare, så är det troligt att det ligger holländare. Det är dock omöjligt att veta om det är äkta holländare eller både wiener och holländare eller bara wiener, utan att testpara.

4. Har du en holländartecknad kanin (utseendemässigt) som i flera kullar med en vitblåögd inte ger en vitblågöd - då är det nog en holländare genetiskt också. Buddy har inte blivit testparad på detta sätt, men alla kaniner i registret ges "the benefit of the doubt" - de blir inte "utslängda" föränn de är bevisat wienertecknade.

5. En brokad kanin får inte heller vara med i registret. Sen när blev brokad en godkänd teckning? En mantel får däremot vara med.

6. Några ord på vägen, fancy ord: Fenotypiskt = utseendemässigt. Genotypisk = genmässigt.

Bilden till vänster: Dvärteddy (c) Lina Rönnbäck. Bilden till höger, holländsk kanin (c) Martina Haijlen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0